Stiiri la zi

Friday, March 9, 2007

Videanu, tradat de propriii consilieri in cazul Pasajului Basarab

Videanu, tradat de propriii consilieri in cazul Pasajului Basarab

Riveranii din zona Nicolae Titulescu si Soseaua Orhideelor pot rasufla, deocamdata, usurati
Videanu, tradat de propriii consilieri in cazul Pasajului Basarab

Consilierii generali au blocat, din nou, in cursul zilei de ieri, proiectul de construire a Pasajului Basarab sustinut cu ardoare de primarul general, cand nu au recunoscut insemnatatea publica a lucrarilor ce trebuie demarate in aceasta vara. Desi 28 de consilieri, din 38 prezenti, au votat pentru, proiectul a fost respins.

Municipalitatea nu va demola, deocamdata, locuintele bucurestenilor care locuiesc in zona Soselei Orhideelor pentru lucrarile care urmeaza sa aiba loc pe tronsonul dintre Bulevardul Dinicu Golescu si intersectia Calea Giulesti-Calea Plevnei, din cauza ca forul decizional din Primaria Capitalei au respins initiativa edilului-sef. Potrivit procedurilor, municipalitatea nu poate demara procesul de expropriere daca proiectul nu este declarat de insemnatate publica pentru Bucuresti. Pentru a demara proiectul, care a obtinut toate avizele, municipalitatea mai are de negociat si cu proprietarii de terenuri din zona, pe care trebuie sa-i convinga de utilitatea pasajului. Potrivit Legii exproprierilor (33/1994), proprietarii vor fi despagubiti prin hotarare judecatoreasca la pretul pietei, insa procedurile sunt greoaie si pot intarzia data de incepere a lucrarilor. Astfel, potrivit prevederilor legale, dupa declararea utilitatii publice, proprietarii vor depune la primarie pretentiile financiare care vor fi aduse la cunostinta edilului Capitalei si, in termen de 30 de zile, dosarele complete vor fi inaintate Consiliului General care va analiza pretentiile expropriatilor. Dupa aceste ite birocratice, municipalitatea isi va prezenta si ea oferta, care poate fi contestata. Abia de aici incolo incep necazurile deoarece Primaria s-ar putea confrunta cu un val de nemultumiri din partea proprietarilor de case si terenuri care vor incerca sa obtina un pret cat mai bun in schimbul bunurilor la care renunta. Potrivit legii, despagubirile trebuie sa fie echivalente cu valoarea reala a imobilului expropriat si cu prejudiciul cauzat proprietarului. „La calcularea cuantumului despagubirilor, expertii, precum si instanta, vor tine seama de pretul cu care se vand, in mod obisnuit, imobilele de acelasi fel in unitatea administrativ-teritoriala, la data intocmirii raportului de expertiza, precum si daunele aduse proprietarului sau, dupa caz, altor persoane indreptatite, luand in calcul si dovezile prezentate de acestia“ (art. 26). In cazul in care partile nu se inteleg asupra pretului, acesta va fi stabilit de Tribunalul Bucuresti.

Casele «cu bulina», in calea utilajelor
Autoritatile Capitalei spun ca imobilele care stau in calea buldozerelor sunt de slaba calitate, iar valoarea lor pe piata imobiliara nu este ridicata. Vor fi rase de pe suprafata pamantului si alte cateva imobile insalubre din imediata apropiere a Garii Basarab, dar si doua-trei blocuri cu risc seismic ridicat pentru a face loc benzilor de acces pe pasaj si parcarilor. Totodata, municipalitatea isi propune sa reabiliteze strazile care vor fi afectate de lucrarile de construire a pasajului (Nicolae Titulescu, Soseaua Orhideelor, Calea Plevnei, Calea Giulesti), dar si sa redeschida Soseaua Grozavesti, intre Podul Grozavesti (largit) si Palatul Cotroceni. Deocamdata, insa, toate aceste idei nu pot fi puse in practica, intrucat municipalitatea nu poate estima cat vor dura negocierile cu proprietarii. Mai mult, desi lucrarile, care vor costa Primaria 178 milioane euro, fusesera anuntate incepand cu luna martie a acestui an, autoritatile s-au vazut nevoite sa recunoasca faptul ca acestea nu se vor mai putea inscrie in termenul stabilit. In tot acest timp, municipalitatea asteapta o decizie a comisiei de licitatie care trebuie sa anunte societatea care va executa lucrarile. Potrivit oficialilor Capitalei, numele castigatorului licitatiei va fi anuntat pe 15 iunie.

Sursa: www.gardianul.ro

No comments: