Stiiri la zi

Wednesday, February 20, 2008

A treia taxa auto, prezentata astazi





Ministerele Economiei şi Mediului vor prezenta în guvern un nou memorandum privind taxa auto, prin care vor propune o nouă variantă calculată în funcţie de emisiile de CO2 şi de alte noxe.
Ordonanţa de modificare a actualei forme de taxă ar putea fi aprobată până la sfârşitul lunii, potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Textele petitiilor antitaxa de inmatriculare stranse de Realitatea TV impreuna cu Automobilul Club Roman au fost depuse ieri la guvern, la Presedintia Romaniei si la parlament.


O petitie a ACR pe aceeasi tema a fost prezentata si in cadrul Parlamentului European de europarlamentarul Victor Bostinaru.


sursa:

Tuesday, February 19, 2008

Impozitelor asupra mijloacelor de transport 2008

Impozitelor asupra mijloacelor de transport angajate exclusiv în operaţiunile de transport intern se menţin în anul 2008. Guvernul a aprobat în acest sens o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea alineatelor 4 şi 5 ale articolului 263 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Astfel, pentru armonizarea cu directivele europene s-a stabilit ca:
• pentru vehiculele angajate exclusiv în operaţiunile de transport intern, să se păstreze nivelul de 70% din valorile minime prevăzute în Directiva 1999/62/CE ;
• pentru vehiculele angajate şi în operaţiunile de transport internaţional, să se atingă nivelul de 100% din valorile minime prevăzute în Directiva 1999/62/CE.
Calculul valorilor impozitelor menţionate s-a făcut considerând o valoare medie a monedei Euro de 3,28 lei, prognozată de Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru anul 2008, iar acolo unde a fost cazul, valorile în lei au fost rotunjite.
Valoarea impozitelor conform tabelelor anexate.
Între 1 ianuarie 2005 şi 1 ianuarie 2011, nivelul impozitului pe mijloacele de transport se stabileşte prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Transporturilor, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor şi al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
Prin derogare de la dispoziţiile art. 6, alin. (1) din Directiva 1999/62, nivelurile impozitelor minime prevăzute de anexa I la directivă nu se aplică în România vehiculelor angajate exclusiv în operaţiunile de transport intern până la 31 decembrie 2010.
În cursul acestei perioade, nivelurile care sunt aplicabile acestor vehicule de către România ating treptat nivelurile minime prevăzute de anexa I la directivă, în conformitate cu următorul calendar:
• la 1 ianuarie 2007, nivelurile aplicate de către România nu pot fi mai mici de 60% din nivelurile minime prevăzute de anexa I la directivă;
• la 1 ianuarie 2009, nivelurile aplicate de către România nu pot fi mai mici de 80% din nivelurile minime prevăzute de anexa I la directivă.

Monday, February 18, 2008

Commission Votes for Green Vehicle Tax

Commission Votes for Green Vehicle Tax


The European Commission wants to scrap varying national vehicle and road taxes in EU member states in favour of a standard taxation system centred on CO2 emissions.

And MEPs agree pollution should be the yardstick rather than national registration taxes.
A report to be voted on in Strasbourg warns against taking tax policy out of national hands but says different vehicle tax systems are a consumer burden - particularly for motorists wanting to register their vehicles elsewhere in the EU when moving around Europe for work.
Conservative MEPs are refusing to back the new plan if a system based on CO2 emissions forces vintage and veteran cars and trucks off the road. But hundreds of other MEPs want to see a "green"-based car tax system applied across the 25 EU countries.
The MEPs' vote has no legal force the scheme could only become law if approved unanimously by EU governments, and there is currently no majority amongst member states for the plan.
A British government spokeswoman explained: "As drafted by the Commission the tax plan would not involve any changes in the UK system. However, there would be a problem over agreeing any form of standardised taxation policy in the EU on principle, and the Commission knows this is a red line issue for the UK."
But Liberal Democrat MEP Sharon Bowles said European Parliament support was a welcome move towards such a system:
"The European Parliament is right to back a change in car taxes to influence the cars we buy. This is about using taxes in a new way to change behaviour, not to raise money for EU member states."
She added: "Green taxes have worked in the Nordic countries, and they should be a model for the rest of Europe."

Cum se va calcula a treia varianta a taxei auto in functie de nivelul emisiilor de dioxid de carbon pe kilometru

Cum se va calcula a treia varianta a taxei auto in functie de nivelul emisiilor de dioxid de carbon pe kilometru


Noua varianta a taxei auto, cea de-a treia pe care o pregateste in prezent guvernul, va contine o componenta noua referitoare la cantitatea de emisii de dioxid de carbon a unui autovehicul pe kilometru, au declarat pentru Hotnews surse guvernamentale. Executivul va trebui sa retrimita aceasta varianta la Comisia Europeana pentru un acord informal si ulterior sa o aprobe. Guvernul intentioneaza sa elaboreze actul normativ intr-o saptamana. O eventuala decizie a Comisiei Europene de inchidere a procedurii de infringement va fi luata numai dupa publicarea actului in Monitorul Oficial.

Emisiile de dioxid de carbon sunt inscrise in cartea tehnica a autoturismelor de catre producatori. Nivelul acestora rezulta din mai multi factori, cei mai importanti fiind capacitatea cilindrica a motorului si consumul de combustibil.

Premierul Tariceanu a declarat, in urma discutiilor de joi cu organizatiile de mediu, ca Ministerul Mediului a primit sarcina de a modifica noua forma a taxei auto pe principiul emisiilor de dioxid de carbon. Tariceanu a dat ca exemple taxele percepute in Franta si Austria.

Franta a introdus de la inceputul acestui an o taxa de poluare pentru autoturisme care este fixata in functie de emisiile de dioxid de carbon pe kilometru. Cuantumul taxei este cuprins intre 200 si 2.600 de euro si se plateste la prima inmatriculare. Nivelul de emisii de la care masinile sunt considerate foarte poluante si, in consecinta, sunt taxate mai mult, sunt cele care emit peste 160 de grame de dioxid de carbon pe kilometru. Austria a instituit o taxa la prima inmatriculare a autoturismelor care reprezinta pana la 16% din pretul de cumparare a acestora si este bazata pe consumul de combustibil.

In Uniunea Europeana, 18 state impun taxe la achizitionarea unui autoturism. Bazele pe care aceastea sunt platite, formulele de calcul, nivelurile, precum si scopurile pentru care sunt impuse, difera de la stat la stat. Din acest motiv, Comisia Europeana a propus, in urma unor studii ale pietei auto europene realizate inclusiv de catre experti independenti, instituirea unei taxe unice in toate cele 27 de state membre. O astfel de taxa ar urma sa fie calculata, in primul rand, in functie de emisiile de dioxid de carbon si sa se plateasca anual. Prin urmare, actualele taxe de inmatriculare, dar si taxele anuale de drum, sa fie eliminate treptat. Propunerea se afla inca in dezbaterea forului european. Prin unificarea modelului de taxare, Comisia intentioneaza sa obtina o mai mare transparenta a pietei, competitie corecta intre producatorii si comerciantii din cele 27 de state, eliminarea dublei taxari si protectia mediului.

Taxe de inmatriculare se mai platesc in Belgia, Cipru, Danemarca, Spania, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia. Aceste taxe variaza de la 7% din valoarea in Spania si 105% in Danemarca, dar numai opt dintre ele iau drept criteriu de calcul emisiile de dioxid de carbon. Pe de alta parte, multe dintre aceste state au avut dezacorduri cu forul executiv european din cauza taxelor de inmatriculare, dezacorduri care au ajuns la proceduri de infringement, ca si in cazul Romaniei, sau chiar la actionarea la Curtea Europeana de Justitie, asa cum sunt cazurile Greciei si Finlandei.